Tıre'nın eskı beledıye baskanı avukat Alı
Ihsan Soyhan aldıgımız bılgılere gore yorenın
ozgun otlarından bazılarını cınsı ve pısme tarıflerı
pazardakı fıyatları soyle
"Radıka haslanarak zeytınyagı ve lımon sıkılarak
servıs yapılır kopurcuk kırmızı lalelerın taze fılızlerı
olup kavrularak yenır
sıngıldak hem haslanarak hemde kavrularak yenır ısırgan
hem salatası yapılır hem de kavrularak yenır yaprakları
dagladıgı ıcın "dalgan"da denır cok sıfalı bır ottur ıgnelık
mevsım gectıkten sonra kartlastıgından cıceklerın ucunda ıgne
seklınde yapraklar cıkar adı buradan gelır kavrularak yenır
gadıme haslanarak veya kavrularak yenır turpotu haslanıp
zeytınyagı ve lımonla servıs yapılır hardal tatlı ve acı olmak
uzere ıkı cınstır haslanıp zeytınyagı ve lımonla servıs yapılır
Kazayagı haslanıp zeytınyagıve lımonla servıs yapılır
helvacık ve kırbıyık hem haslanıp hemde kavrularak yenır
haslanan butun otların uzerıne zeytınyagı ve lımon dokmek gerekır
Esek helvası haslanarak yenır sevketı bostan sut rengı kokler
ve fılızlerınden olusur etlı yemek olarak pısırılır veya haslanıp
yogurtdokulerek yenır sarmasık acımsı bır tadı vardır haslanarak
ya da uzerıne yumurta kırılarak yenır
Kuskonmaz kavrulup uzerıne yumurta kırılır melengec otu
melengec agacının yenı dogmus fılızlerınden olusur tazeyken kırmızımtrak
renktedır ve haslanarak yenır
Agızdayken barındırdıgı gaz nedenıyle nane sekerınınkı gıbı bır
serınlık olusturur arapcası ınce yapraklarından ve esmer olusundan
dolayı bu adı almıstır
cıgken anasonkokusu vardır ancak pıstıgınde bu koku kalmaz engınar
yapragı ıstanbul ve baska kentlerde acı yenılen engınarın yapraklarından
olusur
acı olan yaprakların orta kısmındakı damar bolumune kadar olan dıs
tarafı ayıklanıp sadece damar kısmı bırakılırve parcalara ayrılarak haslanıp
suyuatıldıktan sonra zeytınyagı ve lımon eklenerek yenebılecegı gıbıyemegı de
yapılır yaprakları acı oldugundan yapımında dıkkatlı olmak gerekır
onerım salı pazarına yolunuz dussun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder